money.what for?

Thursday, January 13, 2011
salam all:)

good morning hehe.hari ni aku keje awal pagi. kol 8am dah turun. hari2 biasa kelas takde pun start kol 8 haha.terpaksa la aku bangun awal demi duit.erk haha




duit beb.tak pernah cukup. kalau kau tengok ada contest dapat rm50 pun rasa macam ala2 nak join dah.lagi2 kalau yg dapat sebijik laptop hah!lagi la weh (ada ke?)

tapi... itu kah yg kita cari?

on the way nak datang sini (tempat keje), aku tengok kakak2, makcik2 kat cafe.keje awal pagi sampai lewat malam. dah la tiap2 hari.time kami cuti je la kot mereka cuti.perhaps.

duit tak pernah cukup..bukan setakat makcik2 ni,tapi ramai lagi kat luar sana dan mungkin nanti,aku akan jadi sebahagian dari mereka yg kerja siang malam.

memang keje siang malam pun,duit takkan cukup lah.

bila asyik kejar duit,takut rohani kurus.takut takde masa nak suap nak bagi makan kat si rohani.iman menurun,akhirat terasa jauh dan dunia terasa indah.


sebab tu kita takleh aim duit dalam hidup hari2 kita ni.
di hari kemudian nanti, Allah akan menilai semua yg kita buat termasuk lah aim atau niat kita hidup hari2 kat dunia ni.


jadi, di pagi yg barakah ini..

jom kita ubah niat kita. hidup kerana Allah.
look like simple kan.tapi TAK! susah mak oi!

tapi try la kan.Allah paham kita.kalau kita cuba sedaya upaya kita insyaAllah Dia akan bagi balasan yg baik.
sebab Allah amat memahami kita kan?

dalam hidup seharian,cuba berbakti pada Allah.jgn hanya pada diri sendiri.

jangan asyik pikir pasal duit dan apa2 benda yg berkaitan dgn duit.pikirkan jgk nasib kita di depan Allah nanti.kalau kita asyik pikirkan dunia, bimbang nanti akhirat terlepas.

sebab dunia ni sekejap amat.dan akhirat tu ABADI. huh,takut aku hua2.




tak salah untuk mencari duit,sebab itu memang perlu.tapi biarlah berpada2.abdikan setiap langkah,setiap perkara kita buat untuk Allah.oke!


ni sebenarnya peringatan untuk diri aku sendiri.yelah!nak beli itu ini.jadi aku nasihat diri aku sendiri.letak kat blog,kot2 korang pun ada yg jenis macam aku (sure ada), jadi boleh la sama2 beringatan :)

macam mana nak jadi rajin eh?malasnye nak study!!!esok quiz:(

8 kuman:):

azhar at: January 14, 2011 at 1:09 AM said...

InsyaAllah...yg penting boleh hidup

sAyOobAeQ at: January 14, 2011 at 10:46 AM said...

correct! hidup utk mati

She's retarded at: January 14, 2011 at 4:59 PM said...

money is not everything but everything needs money

menusuk hati at: January 14, 2011 at 7:36 PM said...

duit itu semestinya penting tetapi sesuatu yang penting xsemestinya duit.

sAyOobAeQ at: January 14, 2011 at 8:57 PM said...

she's retarded>> betol2!bab tu kene pandai manage kan.nanti jadi gila duit lak:)

sAyOobAeQ at: January 14, 2011 at 8:59 PM said...

menusuk hati>>yep.bahagia bukan datang dari duit kan:)

Muhammad Burn at: January 15, 2011 at 4:06 AM said...

saya sudah pun buat entry 10 adab dengan isteri.

sAyOobAeQ at: January 16, 2011 at 12:55 PM said...

tenz burn:)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...