tak mudah

Wednesday, February 9, 2011
Assalamuailaikum all:)

lama aku tak online sebab laptop aku kena 'rampas'.
sebab aku dah tak keje c.c 
sebab aku taknak habiskan pitis aku pergi c.c

guys,

aku percaya semua orang pernah jatuh cinta.kan?


kalau tak,kau bukan manusia!

tapi depend lah cane kau handle 'cinta' kau kan

ada yang memang jenis iman terbelah, terus masuk bilik,
ada yang satakat pegang2 je,
ada yang dah main peluk2
ada yang iman banyak SIKIT, main SMS, calling2 je.

apa2 pun tanya IMAN sendiri.

kalau kau ingat sape ciptakan kau,apa tujuan hidup kau,
kau control perasaan kau.
control.
mengawal.
iman terjaga.
maruah tersimpan rapi.
dara dan teruna tinggi nilainya.

tapi,manusia tak pernah berhenti buat silap.

dan untuk berubah tak mudah.dalam entry sebelum ni aku pernah cakap.berubah tak mudah.
tak mudah.
faham tak?

tak mudah maksudnya,kau memang kena kuat nak lawan nafsu kau.
macam mana nak kuat?
nak atau tidak memang kau kena kembali pada Pencipta kau.
kembali.
bukan maksud mati.
tapi mengadu,
mintak tolong padaNya.
kau ingat ada orang lain boleh kuatkan hati kau?
boleh tegaskan iman kau?

takde!
Allah sahaja yg mampu.

apa yg Allah tak mampu?
takde.

bila....

kau dah clash,kau dah iltizam tak nak contact dia.
kau dah tekad nak berubah.

tapi susah!
aku tahu.
jangan lah cakap aku tak paham.
jangan lah cakap aku tak mengerti.
sebab aku juga manusia yg bercinta.

bila kau bosan, kau ingat dia.
bila kau sedih kau ingat dia
bila kau keseorangan kau nak dia.
mana2 je,
kau ingat dia kan!

tengok!susah kan!!!

susah.
tapi tak mustahil.

kepada semua, sedikit nasihat dari aku.
kalau ada antara kau nak berubah.

kuatkan semangat.
kalau kau bosan,teringat kat someone yang haram untuk kau.

cepat2 ingat Allah.
pergi buat kerja.
pergi tengok tv.
dengar radio.

kalau radio tu bagi kau lagu yang jantan tu pernah bagi kat kau,baling radio tu masuk longkang.
lagi,kau tinggikan ego kau.
cinta kau mahal,dan ia bukan untuk cinta yang haram

bila kau ingat dia,
cepat2 kau pergi blog, luah perasaan whoah!

salam cinta halal korang:)

11 kuman:):

nur hafizah at: February 9, 2011 at 8:23 PM said...

salam cinta halal kembali^^

mujahidah solehah at: February 9, 2011 at 11:13 PM said...

oouhh i like this aniss =)

darl sepet at: February 10, 2011 at 4:09 PM said...

anis!!
hahaha.mcm dh kenal lama plak.
saya pon nk berubah.tp betol.ia bukan mudah. cuma..ada tak yang boleh terima saya seadanya saya.

syazwina firdausi at: February 10, 2011 at 10:13 PM said...

os0 like diz,my buddy!!hehe..
'cinta halal' nice phrase~

Kiwamiwa at: February 10, 2011 at 11:50 PM said...

Haaaaaaaa , i suka nie bebeh ! ^^

.::nany dingding::. at: February 11, 2011 at 11:46 AM said...

like like :)

sAyOobAeQ at: February 11, 2011 at 2:55 PM said...

salam all:)

tenz for leavimg me your comments:)

@ nur hafizah, mujahidah solehah, kiwamiwa and nany dingding:

salam cinta halal :)

@ dari sepet : ye.dah lama kenal pun haha.
tuu laa, susah. tapi lau orang lain boleh.why not kita kan?:)
just be ourselves. kita xleh puaskan hati org lain :)

salam cinta halal sepet! i read your entry. takziah power mata dah naik.makin sepet la dia hehe:)

darl sepet at: February 11, 2011 at 8:13 PM said...

hahaha!jom lepak sme nk??mkn roti canai+teh tarik kaw.perghhh!tula psal.yakin ngan diri jerk.komfem dpt punya.cuma iman kena kuat sbb BUKAN MUDAH!:)

Tp td dh beli lense yg besarkn mata tu..tak sepet la kut...heheheh.cumanya..........
read my n3 la senang.

sAyOobAeQ at: February 11, 2011 at 10:17 PM said...

hehe! jaoh baa nk lepak sama2. eh ke awak stdy kat k.l?

hehe oh yeah bebey. kuat. memang kena bergantung ngan tuhan:)

ok, i'll read it:)

zati embong at: February 11, 2011 at 10:55 PM said...

hihi,radio yg xbersalah gak yg kena humban O.o

sAyOobAeQ at: February 11, 2011 at 11:07 PM said...

@ zati embong: haha tu la pasal. cop! tade radio hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...