tak kelakar langsung!

Saturday, February 19, 2011
assalamualaikum all :)

aku tak sihat sangat sebenarnya. sihat mental. ish3 kesian.

aku nak story ni! tak kisah la ada orang singgah ke tak.

handphone aku rosak. sebab tak sampai setahun lagi guna dan masih dalam warranty, aku hantar lah hp aku ke kedai yang aku beli kat Selayang Mall. kedai penyek cina ni. hari tu kakak aku gi amek hp aku selepas berabad kat sana. dekat dua bulan derr! aku ingat amik yang dah siap. rupa2 nya amik yang masih rosak dan dan dan warranty takleh guna dan dan dan kene kuarkan duit rm150 kalau nak baiki dan dan dan hp aku tu dikembalikan pada aku dalam keadaan tak sempurna. 

what this sh** mean?

penyek cina tu bukak and robek hp aku tapi tak skru balik.

and 

again what this he** mean?

dia amik barang dalam derr!

seta* punye lah. jahat mampus. bukan mampus tapi.. 

oke stop anis. lawan nafsu ammarah kau!---okey!

dia amek barang dalam hp aku dan dia ganti dgn tipu punya. sekarang ni, hp aku yang aku beli rm 500 je, memang tunggu masuk longkang je. nak trade in tak dapat. nak baiki, another apek cakap, hp gua ni akan rosak balik. useless la kalau baiki pun kan

aku tak bengang, aku cool je. 500 je derr! nak makan pun tak boleh dgn 500 tu kan

cool je

pesanan aku kat korang. jangan la caye kedai cina. tambah2 kedai handphone. kalau kau nak beli handphone secondhand, jangan laa,. memang benda kecik2 dalam hp tu dia bagi yang dia curik dlm hp sape ntah. kot2 hp aku. who knows?

dan

kalau kau nak baiki handphone, kau jangan sekali-kali, dont you ever, never tinggal hp tu (macam aku buat). sebaik-baiknya kau tunggu kat kedai tu dan biar apek tu baiki depan mata hati kau.

kalau kau tinggal memang dia amek barang dalam hp tu, and nanti hp kau akan rosak balik.

x caye? fine. try ah buat.
aku dah kena dua kali je.
je.

lagi, kalau nak beli hp, better beli nokia atau sony ericson. kau beli yang malaysia, cina tu guna kejap je . pastu masuk longkang.

tak semua, tapi kebanyakkan nye!

beli hp yang original. kau selamat lah. jangan kau beli hp kat selayang mall, pertama. tempat maut tuuu

---

berbalik pada kisah aku ni, aku percaya Allah dah bagi aku yang terbaik. sekarang aku guna hp samsung. walau kamera tak lawa langsung tapi takpe lah.

semua kerja Allah. kita manusia mampu merancang je tapi yang menentukan adalah Allah. apa yang telah terjadi itu adalah yang terbaik sebab itu adalah pilihan Allah. manusia harus bijak mengambil hikmah . kata-kata guru ku.

adala hikmah Allah tak bagi balik hp nokia aku tu.
maybe untuk mengelakkan riak
atau mengelakkan amek gambar pakwe
atau
apa-apa je.

aku harap aku dapat hp C3 nanti haha! ada sapa2 nak tolong belikan ?

tak yah susah-susah. der boleh beli sendiri haha.

---

kalau orang cakap contohi orang cina kalau nak berniaga.
aku tak setuju.
ever!

der, kalau kau nak niaga guna cara seta* tu, orang melayu pun boleh.

aku tak cakap semua cina macam tu tapi kebanyakkkan!

hadeyh! 
biaq pi la.
hang bukan tahu dosa pahla pun.
hang bukan kisah pun.
duit je hang pike

masalah la kalau hidup tanpa agama.
bukan cina je, tapi sapa2 je,.

aku rasa melayu pun ada spisih macam ni, 
tapi nasib aku kene ngn penyek cina tu.

muka je putih, hati?

jawab sendiri!

---


k, sekian sahaja. aku sekarang di UPSI. melawat sahabat-sahabat. they all great :)

have nice holiday semua!

ps: ada kene mengena tak entry aku ni dgn tajuk? hehe

7 kuman:):

PeNa AjAib kU at: February 19, 2011 at 6:05 PM said...

sabo yek cik anis..ally xtau nk pjuk..hehe,,cpat la blik k,..hmm.

PeNa AjAib kU at: February 19, 2011 at 6:05 PM said...

sabo yek cik anis..ally xtau nk pjuk..hehe,,cpat la blik k,..hmm.

nur hafizah at: February 19, 2011 at 10:24 PM said...

sabar ye sayang..yup ada hikmahnye

niesz at: February 20, 2011 at 9:02 PM said...

setuju2!niesz dulu pnh kena..sakit jiwa..asal repair, mesti rosak, repair rosak..lame2 fedup, trade in..rupe nye hp tu hp yg mmg brg dlm tu x ok..bangang tul..bayar hrga same cam hp ori..penipu tul dorg nie..

syera anggun bergaye elegan. at: February 20, 2011 at 9:44 PM said...

basirahhh cun!! selayang mall 2 dkt ngan mah ak.ak ske wehh p snee.ko jgn kutok selayang mall trcintee ak.ngahaha.

shameel Iskandar at: February 20, 2011 at 10:06 PM said...

susah sebenarnya nak cari peniaga yg benar2 jujur. Dlm sesetngah kes peniaga melayu-islam yg lebih kuat menipu dan cekik darah. byk sudah pengalaman saya ttg hal ni. dlm kecil2 urusan beli ikan kat pasar sampailah repair kereta kat workshop

sAyOobAeQ at: February 24, 2011 at 12:44 AM said...

to ally:

ye, dah balik pun hehe!

to nur hafizah:

thanks syg!

to niesz:

too la pasal. diorang tak pk ke cane perasaan kita,ingat duit tu datang bergolek ke, ish.
tapi, Allah lagi tahu apa terbaik.mungkin itu penghapus dosa kita:)

to shera meletop pom pom:

hehe! aku kutuk kedai hp je, bukan semua. tapi better kau takyah beli hp kat kedai hp selayang! haha!

to shameel iskandar:

yes. setuju.
dulu nabi masuk dalam perniagaan utk menycikan bidang perniagaan.
sekarang, bidang ni jadi kotor balik sebab orang2 mcm ni. ish!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...